İngilizce Mütercim ve Tercümanlık Bölümünde Öğrenci Olmak

1. Bölümümüzün öğreteceği en önemli şey, çevirinin yalnızca iki dil bilmekle yapılmadığı.  Kültür bilgisi, dünya bilgisi ve genel kültür bilmenin önemini öğretiyor bu bölüm.  Bu da ufku çok açan bir şey. Özellikle farklı alanlarda çeviri yapmak için o alanlarda da bilgi sahibi olabilmek çok önemli. Çevirmenlerin bazen birçok alanda en az alanın uzmanı kadar bilgi sahibi olması gerekebiliyor.  Ayrıca öğrencilerimiz birçok farklı alanda teknik, akademik ve güncel metinler üzerinde çalışıyor, dolayısıyla çevirirken farklı konularda bilgi sahibi oluyorlar. Çok okuyan, çok gezen ve çok çeviren bilir, desek yerinde olur.

2. Farklı alanlarda aldığı çeviri dersleriyle bu alanlarda çeviri yapabilir. Örneğin tıp, ekonomi, medya, hukuk, yazın, popüler kültür gibi akla gelebilecek her alanda çeviri yapabilir. Aynı zamanda serbest çevirmen olarak da çalışabilir ya da birçok farklı kurumda çevirmen olarak görev alabilir.

3. Çeviri alanında en çok yanlış algılanan konuların başında iki dil bilen herkesin çevirmenlik yapabileceği yanılgısı gelmektedir. Ancak çevirmenlik uzmanlık gerektiren bir meslektir, hobi olarak yapılamaz, yan meslek olarak görülemez. Çeviride temel olan gelişmiş bir dil ve kültür bilincidir. Çünkü insanlar gibi sözcüklerin de tarihi vardır. İster yazılı, ister sözlü olsun çeviri, hem kaynak hem hedef dili yetkin biçimde kullanmayı gerektirir.

4. Diğer üniversitelerdeki programların aksine öğrencilerimiz, herhangi bir yatkınlık sınavına alınmadan hem yazılı hem sözlü çeviri alanında uzmanlaşabilirler. Öğrencilerimizin dil ve kültür bilincini geliştirmek için çağın gerektirdiği güncel konularda seçmeli dersler sunuyoruz. Öğretim programımız alanımızdaki gelişmelere göre güncellenmektedir.

5. Aşağıdaki sosyal medya hesaplarından bizi takip edebilir, sorularınızı bize iletebilirsiniz:

Instagram: @baskentmtb
Twitter: @baskentmtb

6. Bölümümüze ilişkin ayrıntılı bilgi için bize yukarıdaki sosyal medya hesaplarından ve e-posta adresimizden mtb@baskent.edu.tr ulaşabilirsiniz.