COVID-19 ve Eğitime Verilen Ara | Dekanlık

Sevgili Öğrencilerimiz,

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından hazırlanan uygulama esasları çerçevesinde Türkiye'deki üniversitelerde eğitim öğretime 16 Mart 2020 Pazartesi gününden itibaren 3 haftalık bir ara verilmiştir. Bu süre içerisinde halihazırdaki uzaktan eğitim programları hariç, hiçbir eğitim faaliyeti yapılmayacaktır. Buna ek olarak, öğrencilerin, akademik değişim programları, sosyal faaliyetler, kültürel geziler, sportif faaliyetleri, müsabaka vb önceden planlanmış olanlar dahil tüm üniversitenin bilgisi ve iznine tabi yurtdışı çıkışları da ikinci bir duyuruya kadar iptal edilmiştir. Tüm öğrenciler, yurt dışına çıktıkları takdirde, dönüşte pandeminin durumuna göre sorun yaşayabilecekleri, uçuşlarının iptal olabileceği, döndüklerinde en az 14 gün eğitime devam edemeyebilecekleri ve başkaca sorunlar yaşayabilecekleri konusunda farkındalığa sahip olmalıdırlar.

Sevgili öğrencilerimiz,

Yukarıdaki önlemlere ek olarak Başkent Üniversitesi Rektörlüğü, Başkent Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi ve ilgili bölümler bu ertelemenin telafi edilebilmesi için neler yapılabileceği konusunda kapsamlı bir çalışma başlatmış durumdadır. Bununla ilgili hızlı ve doğru bilgiler, Üniversitemizin ve Fakültemizin internet sitelerinden sizlerle paylaşılacaktır. Şu anda birincil önceliğimiz, siz öğrencilerimizin sağlığını korumaktır ve sizlerden de bulunduğuz çevrelerde bu konuda bilinçli davranacağınıza ve hastalığın yayılma hızını yavaşlatmak için gerektiğinde çevrenizdeki insanlara da örnek olacak söylemlerde ve davranışlarda bulunacağınıza eminiz. Özellikle bilgi kirliliği konusunda dikkatli olmanızı, güvenilir kaynaklardan gelmeyen ve teyit edilmemiş bilgileri dikkate almamanızı önemle rica ediyoruz. Üniversitemizin ve Fakültemizin internet siteleri dışında T.C. Sağlık Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) gibi resmi kurum ve kuruluşları en son güncellemeler için takip edebilirsiniz. Sizin okulda olmadığınız bu 3 hafta boyunca bizler, eğitime yeniden başlandığında yürütülecek süreç için çalışmaya devam ediyor olacağız ve ayrıca bütün binaların, servislerin ve üniversitemizdeki kapalı mekanların dezenfektasyon işlemleri tamamlanacaktır. Ancak mecbur olmadıkça sizlerin okula gelmemenizi, kalabalık ortamlardan kaçınmanızı öneriyoruz.

Bu süreçte kendinize yapacağınız en önemli iyilik entelektüel yatırımınıza devam etmek olmalıdır. Okumayı planladığınız ama bir türlü zaman bulamadığınız kitapları okumak, filmleri seyretmek, müzikleri dinlemek, akademik proje ve ödevleriniz üzerine internet üzerinden araştırma yapmak için oldukça yeterli bir zamanınız olacaktır. Lütfen bu 3 haftayı verimli bir şekilde değerlendirmeye çalışın. Bu konudaki öneriler için Fakülte Twitter sayfamızı takip edebilirsiniz.

Sevgiler öğrencilerimiz,

Hastalığı ve hastalığın etkilerini küçümsemeyin. Ancak, şu anda süreç - en azından Türkiye'de - kontrol altındadır. Daha önceki deneyimler, Türkiye'nin kriz ve travma konusundaki tecrübesi, COVID-19 hakkında daha fazla bilgiye sahip olmamız ciddi bir avantajdır. Bu nedenle, özellikle kimliği belirsiz kaynakların ve teyit edilmeyen sosyal medya paylaşımlarının sizleri kaygılandırmasına izin vermeyin. Ciddiyetle dikkate alınması gereken bir virüsle mücadele edildiğini biliyoruz ve aynı zamanda dikkati bir mücadelenin ve basit önlemlerin sandığımızdan daha kısa bir sürede bizi bu tehlikeden uzaklaştıracağının da farkındayız. Bu nedenle siz söz konusu önlemleri alırken aynı zamanda çevrenizdeki insanlara da bu konuda lütfen yol gösterici olun. Üniversite öğrencileri, yaşadıkları ülke için çok önemli bir gruptur. Sizlerin sorumlu ve aydın tavrı, davranışı hastalıkla mücadelede sağlık çalışanları da daha güçlü kılacaktır. Bu arada, başkalarının sağlıklarını korumak için kendilerini riske atan tüm sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramını kutluyor ve onlara samimi teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Sevgili öğrencilerimiz,

Yukarıda yazanları en temel özeti şudur: Sizleri önemsiyoruz ve seviyoruz. Sadece sağlığınız için değil eğitiminiz için de yapılması gereken her şeyi yapmak için çalışacağımızdan emin olabilirsiniz. Bu süreçte kendinize iyi bakın. Sevgiler.

Prof. Dr. Doğan Kökdemir
Fen-Edebiyat Fakültesi Dekan V.
kokdemir@baskent.edu.tr | Twitter: dkokdemir | fefbaskent